torsdag 25 augusti 2011

Bandkantaren till Janome CoverPro

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om hur man använder sig av bandkantaren till CoverPron och vilka inställningar man måste ha för att få perfekt resultat, vet att det är många som undrar. Jag har inte originalet utan köpte kopian från E-bay för 22 dollar. Betydligt billigare än de 1700 kr den kostar i Sverige.

1:

Först och främst måste man ha en plåt (som följer med orginalet, men inte kopian) som fäster apparaten vid maskinen. Innan jag fick hem den la jag mycket engergi att kolla upp hur denna plåt skulle se ut, men sedan upptäckte jag att det inte alls är så noga. Det enda viktiga är ju att skruvhålen sitter på rätt ställe så man kan montera bandkantaren på exakt rätt läge. Ut med sambon till garaget så är det fixat. Skruvhålen för att fästa den i själva maskinen fanns redan och jag tar aldrig bort den. Fungerar istället lite som en stygnplåt.

2:

Så här ser sedan manicken ut monterad på plats. Ni ser att brickans utseende inte spelar särskilt stor roll. De vita skruvarna längst fram följde med maskinen och justerar dess läge mot nålarna.

3:

Så här ser bandkantaren ut. A och O är justeringen av de två..."pinnarna" som sticker ut en bit längst till vänster. En uppe och en nere. De justeras med de två skruvarna som syns längst upp. Dessa två "pinnar" justerar placeringen av kantbandet. Den övre ska vara ca 2 mm till vänster om den undre. Detta för att undersidan av kantbandet ska ligga lite innanför ovansidan.

4:

Undertråden ska inte löpa längs kantbandet utan precis längs skarven till själva tyget. Annars matas kantbandet väldigt trögt, stygnen "stampar på samma ställe" och en tjock söm med hoppstygn uppstår.

5:

Här har vi en till viktig detalj som är svårt att se på bilden. Bandkantaren ska monteras så att den övre av de två "pinnarna" på bild 3 ligger precis till vänster (ca 1 mm) om det vänstra märket på pressarfoten. Det gör att tvillingsömmen på kantbandet då kommer 1 mm in på kantbandet, och undertråden precis rätt, i skarven mellan kantbandet och tyget. Förutsatt att du justerat "pinnarna" rätt. Detta steg justerar du på de vita skruvarna längst ner i bild.


6:

Till sist har vi stygnlängd och diff-matning. Jag använder alltid stygnlängd 4 för jag tycker det blir snyggast (men är nog eg. en smaksak). Diffen har jag på 1.


Hoppas ni förstår alla steg med mina egna tekniska ord på delarna. Och att jag inte glömt något viktigt. När man väl ställt in allt så glömmer man nästan vad som gjorde vad, för nu ändrar jag aldrig något.

Lycka till!



3 kommentarer:

Emsters Alster sa...

Fin beskrivning! I samband med att jag köpte min Elna från England köpte jag också en bandkantare men 8 mm istället för 12. Dumt. När jag kom på att kanten blir väldigt smal tappade jag sugen men nu tror jag att jag ska på't igen. Det kan ju bli fint ändå!

Unknown sa...

Takk for gode råd. Jeg har forsøkt ulikt trikå stoff men har ikke funnet frem til hva som passer best. Noen stoffer er for tykke og sitter fast i kantbandet. Har du noen gode råd her også?
Ps: ønsker å følge bloggen men funksjonen er ikke oppe å går. Jeg forsøker igjen senere :-) Kari

Unknown sa...

Nå har jeg fått lagt meg til :-)